Naturalne zioła mogą mieć ogromny wpływ na twoją dietę, jeżeli tylko są odpowiednio zastosowane. I jak zawsze „wystarczy” znać ich właściwości i zastosowanie. Mogą być idealnym składnikiem napojów bezalkoholowych oraz być dodawane jako przyprawy do wielu potraw w celu poprawy smaku i tłumienia apetytu.
Takie zioła zawierają także antyoksydanty, które mogą wspomagać układ odpornościowy i usuwać szkodliwe substancje z organizmu – a w konsekwencji: odchudzać.
Oto 10 ziół najskuteczniejszych w odchudzaniu:
1. Cynamon
Cynamon jest jednym z najskuteczniejszych z ziół wspomagających wyszczuplanie, a ponadto znany jest ze swoich zdolności do obniżania poziomu cukru we krwi i zmniejszenia stężenia trójglicerydów. Stabilizuje poziom cukru zwłaszcza u pacjentów z cukrzycą typu II zwiększając metabolizm glukozy aż 20 razy.
2. Imbir
Imbir zawiera olejki eteryczne, które pomagają organizmowi usunąć toksyny i wspomagają trawienie. Jest nisko kaloryczny i nie trzeba być mistrzem kuchni by go zastosować – wystarczy choćby jako dodatek do herbaty cytrynowej.
Spróbuj tego soku, który mocno wspomaga utratę wagi:
Składniki:
- 1 obrana cytryna
- 1 obrany grejpfrut
- Kawałek imbiru, obrany, o wielkości mniej więcej kciuka
- Woda 1-2 filiżanki
- Mięta (opcjonalnie)
Sposób przygotowania: Zblendować cytryny, grejpfruta i imbir, następnie dolać wodę. Można także dodać miętę by smak był bardziej aromatyczny.
3. Kminek
Kminek zwiększa temperaturę ciała, a przez to zwiększa się tempo przemiany materii w organizmie, a także poprawia trawienie i wchłanianie składników odżywczych oraz hamuje się proces odkładania tłuszczu. Można używać kminku w połączeniu z czarnym pieprzem, imbirem i kurkumą. To wspaniała mieszanka na odchudzanie.
Kminek poprawia zdolność organizmu do spalania tłuszczu nawet o 25 procent. Zaleca się przyjmować go regularnie razem z innymi przyprawami, takimi jak koper, anyż, imbir i musztarda do uzyskania maksymalnych korzyści w odchudzaniu.
4. Koper
Koper to zioło znane ze swoich właściwości, które tłumią apetyt. Ale to nie wszystko. Ma również zdolność do rozkładania tłuszczu osadzającego się w krwiobiegu. Pomaga złagodzić głód i reguluje proces snu. Zawiera przeciwutleniacze i ma właściwości moczopędne. I to także pomaga w chudnięciu.
5. Kardamon
To zioło pomaga w trawieniu i zwiększa przemianę materii poprzez podniesienie temperatury rdzenia. Kardamon jest zwykle używany jako herbata lub kawa.
6. Rozmaryn
Rozmaryn jest stosowany od wieków jako środek na trawienie. Jest zdolny do zapobiegania przyrostu masy ciała. Rozmaryn ponadto polepsza pamięć i zawiera dużą ilość żelaza i wapnia, który jest przeciwutleniaczem. Może być spożywany jako herbata w połączeniu z anyżem.
Zalecana dawka dobowa wynosi 400 mg rozmarynu, jednak kobiety w ciąży muszą zachować ostrożność i skonsultować się z lekarzem przed jego użyciem.
7. Czarny pieprz
Pieprz czarny jest stosowany od wieków w medycynie orientalnej w leczeniu zaburzeń i infekcji przewodu pokarmowego. Ostatnie badania wykazały, że czarny pieprz zakłóca aktywność genów odpowiedzialnych za tworzenie się tkanki tłuszczowej w organizmie. Jedna mała łyżeczka dodana do codziennych posiłków może zwiększyć tempo przemiany materii nawet o 25% i pomaga schudnąć.
8. Pieprz Cayenne
Pieprz Cayenne to „gorąca” przyprawa spalająca zapasy tłuszczu w organizmie. Badanie wykazało, że dodanie pieprzu cayenne sprawia, że czujesz się „pełny” przez dłuższy okres czasu, sam pieprz pomaga też przyspieszyć metabolizm o 25%. Tu spokojnie możemy polecić pieprz cayenne w preparacie Swansona – zalecany do przyjmowania w dietach odchudzających.
9. Siemię lniane
Siemię lniane należy do najlepszych środków wspomagających odchudzanie, zwłaszcza dobrze działa na brzuch. Jest bogate w błonnik, poprawia trawienie, a tym samym uwalnia od zaparć, wzdęć oraz reguluje poziom insuliny i redukuje wysoki poziom cukru. Nasiona lnu są doskonałym źródłem kwasów omega-3, wysokiej jakości białka, błonnika i witamin B1, B2, C i E. Dobrze jest zjeść dwie łyżki siemienia lnianego rano i dodawać je jako przyprawę do sałatek i innych posiłków.
10. Kurkuma
Z licznych badań prowadzonych nad kurkumą wynika, że pomaga ona zmniejszyć wagę i ilość tłuszczu we krwi. Dobrze radzi sobie również z usuwaniem toksyn z wątroby i stymuluje proces spalania tłuszczu. Warto włączyć kurkumę do swojej diety, dodając ją jako przyprawę do sosów lub jako marynatę na mięso, ryby i warzywa. Można dodawać ją także do herbaty.
Kurkuma ma niesamowite właściwości, o czym pisaliśmy już w kilku wpisach.
Ja z całego serca mogę polecić mieszankę ziół z Zielnika Jagi “Na odchudzanie”. To jest ich autorska mieszanka, działa super, załagodziła mój wilczy apetyt na słodycze i poprawiła trawienie. Jest super, udało mi się schudnąć z jej pomocą 10 kilo. Wiadomo, że do tego potrzebna jest przede wszystkim dieta i ćwiczenia, ale zioła naprawdę pomogły w opanowaniu mojego apetytu.