115-latek zdradza czemu zawdzięcza swoją długowieczność

115-latek zdradza czemu zawdzięcza swoją długowieczność

Bernando LaPallo jest jednym z lepiej znanych w szerokim świecie stulatków, który dożył już pięknego wieku – dokładnie 115 lat. A wygląda tak jakby niedawno przeszedł na emeryturę.

Urodził się w 1901 roku w Brazylii. Pomimo swojego wieku jest w dalszym ciągu aktyny: pisze książki i jest propagatorem naturalnych metod leczenia. Aktualnie mieszka w mieście Mesa w Arizonie, w Stanach Zjednoczonych.

Jego dieta i życie składa się głównie z warzyw i owoców oraz długich spacerów. Pozostałą część czasu spędza na rozwiązywaniu krzyżówek, czytaniu książek, grze w warcaby, a także dbaniu o duchową sferę życia. Twierdzi także, że dużo odpoczywa oraz że nigdy nie był chory.

Jaka jest więc tajemnica jego długowieczności?

Po pierwsze jedzenie – oto 5 produktów, które stara się spożywać codziennie:

  • oliwa z oliwek
  • czosnek
  • cynamon
  • miód
  • czekolada

Tego ostatniego co prawda nie pochwalamy, ale nie wypada nie zacytować tego o czym faktycznie sam Bernardo mówi.

Co ciekawe oliwy z oliwek używa także do nacierania ciała po kąpieli, do czego wszystkich zachęca, gdyż zapobiega tym samym tworzeniu się zmarszczek. Wspomina też swoje relacje z ojcem i to, co w nim zaszczepił:

Powiedział mi, aby nie jeść zwykłego czerwonego mięsa… Jedynie jagnięcina jest dobra, ale innego czerwonego mięsa unikaj jak tylko możesz. Wyeliminuj także hot dogi, frytki oraz podobne tego typu jedzenie.

Bernando Lapallo przygotowuje sobie soki warzywne dwa razy w tygodniu. Na jego warzywną kompozycję składają się buraki, brokuły, marchew, liście kapusty, jarmuż i szpinak. Samodzielnie także wyciska sok pomarańczowy, ponieważ wie, że zawartość takich składników odżywczych jest dużo wyższa niż tych przetworzonych, kupionych w sklepie. Przygotowuje sobie także koktajle owocowe, a jego ulubionym jest następujący:

Jeden dojrzały banan, jedna łyżeczkę domowej roboty pasty czosnkowej zmieszanej z oliwą z oliwek, sporo jagód i 2 łyżeczki suplementu składającego się ze sproszkowanych alg, chlorelli spiruliny – takiego jak ten. Stosuje także truskawki i kantalupę – to odmiana melona. Bernando ją dodaje, ponieważ jego ojciec powiedział mu, aby dbał o swoje oczy, a kantalupa je wspomaga.

Morał z historii Bernando LaPallo jest następujący: dieta z przewagą produktów roślinnych, zawierająca dużo owoców i warzyw ekologicznych. Ponadto zaleca spożywanie czosnku, miodu, cynamonu, czekolady (sic!) i oliwy z oliwek. Minimalizuje spożycie mięsa, a ryby jada przynajmniej dwa razy w tygodniu. Wspomaga to wszystko spokojnym ruchem w postaci spacerów. I to jak twierdzi jest tajemnica jego długowieczności, która pozwoliła mu doczekać 115 urodzin.

Podobne artykuły

13 Comments

  1. Monika
    25 kwietnia 2016 at 16:01 Odpowiedz

    Nie rozumiem w czym problem… Przecież gorzka czekolada jest bardzo zdrowa 🙂 Jeśli lubi żywność zdrową i organiczną, to nie sądzę, żeby wybierał Kinder. Zwłaszcza, że prawdopodobnie ten Pan nie zjada na raz całej tabliczki, tylko je po 1-2 kawałki dziennie. Brawa dla niego za super efekty!

    1. Piotr
      25 kwietnia 2016 at 18:42 Odpowiedz

      Też prawda. No i zawsze gorzka czekolada z dobrego źródła oparta o naturalne kakao nie będzie miała wiele wspólnego z masowym wyrobem z supermarketu. Dzięki za głos rozsądku!

    2. Paula
      25 kwietnia 2016 at 22:26 Odpowiedz

      dokladnie,gorzka czekolada jest przecież zdrowa:) szkoda tylko że jej nie znosze:P

  2. Tom
    26 kwietnia 2016 at 15:20 Odpowiedz

    Oczywiscie, ze chodzi o gorzka czekolade, ktora zawiera najwiecej % kakao. Polecam zapoznac sie ze skladem, bo kakao to prawdziwy Superfood, uzwyane nawet w szamanizmie podczas obrzedow. Doskonale na depresje, niedobory magnezu, potasu.

    1. Tom
      26 kwietnia 2016 at 15:32 Odpowiedz

      Zapomnialem napisac, ze najlepiej kupowac konretne, organiczne odmiany kakao z Ameryki Poludniowej, bo sa najlepsze w smaku i dzialaniu. Najlepiej uzywac wody podgrzanej do max 80 stopni lub mleka roslinnego, ale nigdy zwierzecego; do napoju mozna dodac przypraw np. pieprz Cayene doskonalem podkresla smak i dzialanie.

  3. Ewelina
    26 kwietnia 2016 at 22:15 Odpowiedz

    Gorzka czekolada sama w sobie nie jest zdrowa. Ma sporą ilość cukru. Gdy sięgnęłam po nią kilka tygodni po odstawieniu cukru, nie mogłam uwierzyć którą poczułam na moim podniebieniu. Może ta 60% kakao i więcej jest zdrowsza, ale nadal ma cukier. Na mój gust, to jedynie czekoada robiona w domu a fakt jest taki, że nie chodzi o czekoladę przecież tylko o kakao.

  4. Kuba
    26 kwietnia 2016 at 22:20 Odpowiedz

    Możecie polecić dobrą gorzką czekoladę bogatą w kakao?

    1. Ania
      27 kwietnia 2016 at 10:31 Odpowiedz

      Kuba masz banalny i rewelacyjny przepis na raw czekoladki: http://naturanatalerzu.pl/weganskie-czekoladowe-pralinki/
      Niebo w gebie;) ta ciemna mase mozesz wykorzystac do pralinek z maslem orzechowym:maslo mieszasz z olejem kokosowym i syropem klonowym i robisz takie babeczki ktore potem schladzasz.

  5. Jam jest, który jest
    14 maja 2016 at 22:25 Odpowiedz

    Tak się boicie śmierci ludki małe, bez wiary ?

  6. Rafi
    24 maja 2016 at 19:34 Odpowiedz

    Wspomina też swoje relacje z ojcem….to 100 lat temu jedli hotdogi, frytki,itp.?

  7. mendi13
    25 maja 2016 at 10:04 Odpowiedz

    a może to nie cała ta superdieta tylko życie z daleka od stresów i czynniki genetyczne???

  8. LadySvelge
    30 maja 2016 at 09:48 Odpowiedz

    Zamaist oliwy z oliwek, stosować jeden z najlepszych olejów, nasz rodzimy olej, używany u nas do lat 60tych Olej z Lnianki tak zwany rydzowy, wewnętrznie i jako kosmetyk i lek dermatologiczny. jest rewelcyjny

  9. Danka
    7 marca 2017 at 11:32 Odpowiedz

    Czekolada jest zdrowa jeżeli jest z ziarna kakaowca i nie zawiera mleka w proszku.
    Mleko od krowy też nie jest złe. Ja kupuję mleko od rolnika i robię z niego jogurty, masło, twaróg, śmietaną zaciągam zupy. Używam też do kawy zamiast śmietanki.
    A mój brzuszek mówi tak, tak, długo błądziłaś zanim na to wpadłaś, ale teraz jest ok.

Odpowiedz